България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Финансова децентрализация и повече демокрация, призова кмет

Стандартът на живот в България е нисък, заяви градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров

17.12.2018 | 09:23 Редактор: Иван Берберов
Финансова децентрализация и повече демокрация, призова кмет

Стара Загора е град със сходни на София икономически показатели. И там могат да се наблюдават сковаващи градския трафик ремонти и мръсен въздух. Как се подготвят за празниците там?

"Няма град без проблеми. Ние също страдаме. Това е поради ниския стандарт на живот в България. Бюджетите на общините тази година също са по-малки. Предвиждаме да завършим всички градски строежи до Коледа. Аязмото вече е привършено. Всичко зависи и от времето – оптимист съм, че ще се справим. Центърът на Стара Загора е почти готов. Ако фирмата изпълнител прескочи сроковете, общината ще я санкционира. Пречи ми когато има безотговорност. За 2019 г. най-важното за мен е да направим хората доволни и една идея по-щастливи от предходната година", подчерта кметът на града Живко Тодоров. 

В "България сутрин" градоначалникът уточни, че неочаквани археологически разкопки забавили строежите, но с това общината се съобразила. Въпреки това фирмата изпълнител не е могла да се организира достатъчно добре, за да се вмести в сроковете, и затова ще бъде санкционирана. 

"Финансовата централизация не е добро решение за една държава. Трябва повече демокрация и повече свобода на хората по веригата надолу. Така гражданите ще усещат властта по-прозрачна. Парите се събират на едно място и после се разпределят – Стара Загора не е получавала държавна субсидия от години.  Трябва да има финансова децентрализация", категоричен бе Тодоров пред Bulgaria ON AIR. 

"Преди няколко дни в квартал "Железница" фирма изпълнител на ремонтите проби тръба и изригна гейзер – общината ще я глоби. Градският транспорт се подобрява, стимулираме гражданите да не използват автомобилите си. Няма да получим средства от държавата за борба с мръсния въздух. Ще трябва сами да се борим. Работим по индустриалната зона на Стара Загора. В нея ще инвестират и български, и чуждестранни компании", добави още гостът.