България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Рекордна инфлация. С колко ще се обезценят парите ни?

Темата коментират финансистът Мика Зайкова и икономистът Георги Вулджев
Публикувана: От:

Още по темата

 

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението - най-голямото за последните пет години, е основно заради цените на храните, при които инфлацията достига 3,2 на сто, както и в транспорта. Успоредно с това се запазват и други двигатели на поскъпването - горивата и някои услуги. С колко ще се обезценят парите ни?

Темата коментират в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова и икономистът Георги Вулджев.

"Ако погледнем през септември, инфлацията се вдига с 0,3% за един месец, но през октомври е вече 0,7%. Има възходящ ред. ", обясни Зайкова.

Икономистът Георги Вулджев коментира, че със сигурност има проблем с контрола, който определена компания има върху данъчните складове и държавата трябва да помисли как да реформира тази система. Според него трябва да се помисли за друг данъчен режим.

"Цените на горивата вече спадат, като реакция на спада, който се случва и на глобалните пазари в цените на петрола. Те достигнаха един пик от 85 долара за варел в началото на октомври и от тогава са паднали на 66. Същото се случва и с горивата, сигурно ще падат и още", обясни Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова най-заплашени са бедните хора, защото се увеличават хляба, млякото и цените на продуктите в малката кошница, и то с една инфлация, която не е здравословна. Тя коментира и Бюджет 2019 г.

"Бюджетът трябва да отговаря на 3-годишната прогноза, а той не отговаря. Не може 4 години подред да формираш излишък и накрая да напишеш, че имаш дефицит. Този бюджет е не само предизборен, а вреден за България", заяви финансистът Мика Зайкова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Коментари ( 0 )