България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Промените във Фонда за лечение на деца - експеримент с живота и здравето им?

Притесненията около преминаването на институцията към НЗОК се засилват
Публикувана: От:

Притесненията около закриването на Фонда за лечение на деца и преминаването му към НЗОК от догодина се засилват. Експеримент с живота и здравето на българските болни деца или институция с изчерпана мисия обаче е той?

Още по темата

 

"Поради редица причини, включително и политически, на Фонда всъщност не му беше даден шанс да изчерпа функциите си", коментира в студиото на "България сутрин" бившият директор на Фонда за лечение на деца Тинка Троева.

Тя поясни, че еднозначен отговор за това какво ще се случи с институцията при преминаването ѝ към НЗОК не може да се даде към момента. 

В края на миналата седмица управителят на касата д-р Дечо Дечев заяви, че след прехвърлянето на фонда към НЗОК обществен съвет няма да има и дори оспори ползата от съществуването му като изнесе данни, че този орган е одобрявал деца за лечение в чужбина без ясни оферти. Въпреки това той твърди, че нито едно дете не е било спряно от лечение.

Според него след прехвърлянето парите за логистика - път, престой и преводачески услуги ще се изразходват по-ефективно. 

"Фондът е създаден, за да подпомага организационно и финансово лечението на децата в България и чужбина. Целта е в целия този процес административната процедура да се сведе до минимум, за да може да изпъкне медицинската експертиза в полза на децата. Не виждам обаче как това ще се случи, дори напротив", отсече Тинка Троева пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор!

Коментари ( 0 )