България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спанак с отровен татул? Няма ясни доказателства, посочи микробиолог

Сергей Иванов с критики по адрес на контролните органи

08.11.2018 | 08:15 Редактор: Тодор Петров
Спанак с отровен татул? Няма ясни доказателства, посочи микробиолог

Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги, обявиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив Той беше открит след проверки по постъпили два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет вТърговище. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр. - сорт Горила, произведен в област Пловдив, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. От БАБХ призовават всички, които са си купили от въпросния спанак, да не го консумират.

"Няма ясно доказателство, че има татул в спанака. Няма доказателство, че отравянето в Търговище е причинено от татул. Листата могат да се различат визуално, но когато са в доста смачкано състояние, много трудно", обясни микробиологът Сергей Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че липсва най-важният симптом при натравяне с татул - реакцията на зениците. А самият той се замисля дали не става въпрос за натравяне с нитрати. Сергей Иванов добави, че в болницата не е направена консултация с токсиколог.

Трябва да се правят проби в чужбина и нещата ще се проточат 1-2 седмици, прогнозира Иванов в студиото на "България сутрин".

"Татулът расте навсякъде, той е плевел. Възможно е машината, която е събирала листната маса, да е захапала. Татулът е силно отровен", подчерта той и добави, че човек може да умре при консумация на 100 грама татул.

Микробиологът съзря липса на капацитет и експертност в контролния орган, както и по думите му, крайно забавена реакция.

Вижте видеото с целия разговор.