България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разумно и логично било данъците за старите коли да скочат

Коментар на бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев и Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите

08.11.2018 | 09:08 Редактор: Тодор Петров
Разумно и логично било данъците за старите коли да скочат

Парламентът реши от 1 януари 2019 г. собствениците на по-стари автомобили да заплащат по-високи данъци за тях. Така над 2 млн. автомобила ще попаднат под ударите на новата регулация. Промените предизвикаха много емоции и горещи дискусии в Народното събрание и обществото. 

"Това е много разумно нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не мога да разбера защо изобщо има разнопосочни коментари. Старите автомобили са опасни за самите собственици", заяви бившият директор на КАТ Алекси Стратиев пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази съмнение, че промяната ще доведе до сериозни резултати. По думите му данъкът за собствениците на нови автомобили се намалява незначително, а още по-незначително е увеличението при старите автомобили.

"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход", уточни Алекси Стратиев.

Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите също е на мнение, че промяната е съвсем логично следствие на желанието ни да бъдем по-здрави в градска среда. 

"Това са закъснели с 40 години маневри, смисълът им е дискусионен. Трябва да  има държавна политика, която да поощри начини на транспорт, които са по-устойчиви. Можем да помислим дали имаме нужда от автомобил", коментира той в "България сутрин".

Вижте видеото с цялата дискусия.