България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Световен ден на белия бастун: Усети София с всичките си сетива

Фондация "Синергия" предлага необичайни разходки в столицата
Публикувана: От:

Понякога сърцето вижда това, което е невидимо за очите. Екипи на Фондация "Синергия" предлагат активни турове. В Световния ден на белия бастун софиянци ще имат възможността "да влязат в обувките" на незрящите.

Още по темата

 

"Правим регулярни разходки и те ще стават все по-чести. Предизвикателството е да се усети града по един нов начин. Този нов формат е изключително интересен. Ще можем да го правим няколко пъти седмично за всички желаещи", сподели за зрителите на "България сутрин" Евгени Митев, който е част от организацията.

Незрящата Ралица Чалова пък посочи, че основните трудности са свързани с разбитите плочки, паркирание коли и светофарите, които по думите ѝ не са добре озвучени.

Ралица смята, че благодарение на тези разходки нагласите на хората ще бъдат променени, тъй като се получава смяна на ролите. Ще обръщат внимание на детайли, които не са забелязвали с отворени очи, убедена е тя.

Представител на Фондация "Синергия" демонстрира помощно устройство, което може да бъде прикрепено към всички видове очила. То чете всякакъв текст от всякаква повърхност и позволява на голяма част от незрящите хора да се върнат на работа. Вче е на пазара, но цената му е висока, тъй като е изключително високотехнологичен продукт.

Репортер на Bulgaria ON AIR тества силата на своите сетива - вижте повече във видеото.

 

Коментари ( 0 )