България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

В сравнение със Запада: Живеем ли добре или вегетираме?

Заетостта се увеличава, но богатеем ли – коментират Соня Момчилова, Владислав Прелезов и инж. Георги Неделчев
Публикувана: От:

Плащаме повече от ирландците за едни и същи продукти. Завишени ли са наистина цените на хранителните стоки у нас и с какво качество са?

Още по темата

 

"Проблем е, че преките ни впечатления от страните в Западна Европа са, че ние консумираме храни с далеч по-лошо качество. Големият проблем е, че ние не живеем по европейски начин. В същото време ни се обяснява как всичко е стабилно и заетостта се увеличава. Бедните работещи са нищо друго освен роби", изтъкна PR експертът Соня Момчилова. 

Според нея не само, че не станахме богати, ами непрестанно обедняваме. Тя добави в студиото на "България сутрин", че темата за базов доход и директна демокрация трябва да влязат в речника на властта. 

"Когато правим сравнение между държавите, трябва да се гледа по-отвисоко. В една развита икономика има избор какво да купиш и как да го купиш. У нас когато купуваш домати за 5 лева – ти нямаш избор. Или купуваш, или сам си произвеждаш. А в Германия имаш избор да си купиш и за 5 евро, и за 1 евро. Специализираните кадри в Германия са много по-добре платени от тези в България", отбеляза журналистът Владислав Прелезов. 

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от 1990 г. се говори за вдигане на жизнения стандарт на българина. "Вече през 2018 г. нито финансовите ни възможности са каквито трябва да бъдат, нито шансовете пред младите са каквито трябва да са, нито живеем по-добре", прибави Прелезов.

"Някой забогатява в България, но повечето обедняват. В Германия се провежда истинска революция. "Движение 5 звезди" и организацията "Лега" въведоха частичен базов доход. Вчера в президентството ни никой не покани специалисти да коментират темата", посочи икономистът инж. Георги Неделчев.

Коментари ( 2 )
 • 2

  Taisho Mori

  10 окт 2018 | 16:47

  И 3-мата са пълни ***. Само за разпределение говорят, а не за произведителност и разтеж. От къде ще доидат тия пари? Искат малкото което произвеждаме да го разпределят. Германия е 50 пъти по продуктивна и произведителна страна, а тия социалисти искат малкото което се произвежда тука да го вземат. За да имаме висок стандарт на живот ни трябва производство, разтеж на икономката, произведителност, продуктивност, а не разпределение. Италия е ужасен пример за нас. Там икономоката от години се срива заради техните социалисти.
 • 1

  Taisho Mori

  10 окт 2018 | 16:12

  България не е ли част от същият този ЗАПАД??? БГ не е ли Западна страна?? Каква страна сме ние - Източна ли? Азиатска страна ли сме? И защо говорите за ''запада'' все едно е една страна? Вие правите ли разлика м/у Португалия и Германия, Испания и Швеция?? Аман от мазохисти.