България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разгневиха майките на деца с увреждания, следва серия от протести!

Обвиняваме г-н Бойко Борисов! Обеща и ни излъга, споделиха жените пред Bulgaria ON AIR

02.10.2018 | 09:30 Редактор: Тодор Петров
Разгневиха майките на деца с увреждания, следва серия от протести!

Майките на деца с увреждания започват серия от протеси в цялата страна. Това е техният отговор на поредното отлагане на приемането на Закона за хората с увреждания.

"Не беше приет въпреки всички отсрочки, които сме дали. Времето за преговори приключи! Нямаме друг изход освен да излезем и да искаме цялостна реформа. Законът за хората с увреждания се върна, тъй като голяма част от текстовете, които сме предложили, са премахнати или изменени и не гарантират реформа", обясни протестиращата майка Валентина Ташкова пред Bulgaria ON AIR.

Вчера социалният министър Бисер Петков заяви, че причината е в несъгласието на финансовото министерство с част от промените. Майките обаче са категорични, че няма воля за реформа.

"Преминаваме към друг вид протестни действия. Обвиняваме г-н Бойко Борисов! Той ни излъга. Обеща, надяваше се да махнем палатката. Никоя от майките на хората с увреждания не може да си остане вкъщи. Повече срокове не даваме", заяви категорично Вера Иванова, която е едно от лицата на протестиращите майки.

Тя посочи, че едва осем от всички депутати са се срещнали с майките пред парламента. По думите ѝ за всички останали те са невидими.

Според друга протестираща майка, национално представителните организации са обсебили проблемите на хората с увреждания, но не правят нищо, а прибират субсидии.

"Срокът е вчера. Проблемът трябва да се реши. Досега ни неглижираха, сега ни игнорират. За тях личната помощ не е приоритет", бяха категорични жените.