България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инфраструктурата или водачите - кои са виновните за войната по пътищата?

Йонко Иванов и Илия Царски дискутират дали само шофьорите са виновни за инцидентите

30.08.2018 | 08:56 Редактор: Ивайло Николов
Инфраструктурата или водачите - кои са виновните за войната по пътищата?

Съдът остави "под домашен арест" шофьора на катастрофиралия край Своге автобус - Григор Григоров. Жителите на града пък и днес ще излязат на протест. Те настояват за спешен ремонт на пътя в Искърското дефиле и наказания за виновните за тежката катастрофа, при която загинаха 17 души.

Автомобилният състезател Илия Царски коментира в студиото на "България сутрин" причините за инцидентите по пътищата в страната и настоя, че всички водачи носят отговорност.

"Първото нещо, което трябва да се промени в България е манталитета и културата на водача", каза Царски.

Според него трябва да търсим причината за инцидентите на пътя в самите себе си. 

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов категорично обаче не се съгласи с автомобилния състезател.

Според него тенденциозно се налага мнението, че за пътнотранспортните произшествия вина почти винаги имат само шофьорите и то при положение, че по европейски данни шосетата у нас са най-опасните в Европейския съюз.

"Констатацията на Европа е, че 60% са по вина на участниците в движението, останалите 40% са на институциите", настоя Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание и на пътя край Своге, където стана фаталният инцидент със 17 загинали. Иванов каза, че има грешки при рехабилитацията на трасето. По думите му организацията на движението и завоите представляват предпоставка за ПТП.

Илия Царски пък сподели, че освен външните предпоставки за инциденти, хората трябва да ограничат и тези, които зависят от тях - превишена скорост и спазване на закона.

Вижте видеото с цялата дискусия!