България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политиката не трябва да зависи от "мръсни" пари, настоя бивш лидер на БСП

Важен е подборът на хората, които се издигат на публични длъжности, заяви Красимир Премянов

09.08.2018 | 09:14 Редактор: Тодор Петров
Политиката не трябва да зависи от

Депутатите са в лятна отпуска, но политическите централи продължават престрелката с обвинения след полицейските акции, хванали рамо до рамо политици и криминално проявени лица. Общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев е обвинен за лично укривателство на Димитър Желязков – Митьо Очите, задържан в Истанбул. Отново се заговори за "черни каси" в партиите, финансирани от съмнителни бизнесмени.

Бившият председател на Висшия съвет БСП Красимир Премянов подчерта пред Bulgaria ON AIR, политиката не трябва да зависи от "мръсни" пари. Той отбеляза, че корените на връзката между парите с криминален характер и политиката не са в България, но трябва да се помисли в българските условия как това да не се допуска. 

"Важен е подборът на хората, които се издигат на публични длъжности. Механизмите не са добре изработени, партиите трябва да са гарант пред обществото. Въпросът е да се гарантира, че тези хора се занимават с общественополезна дейност", каза Премянов в "България сутрин".

Той акцентира и върху тезата си, че политиците трябва да се замислят по въпроса с демографската катастрофа. 

"След 25-30 години не знам България чия държава ще бъде", сподели загрижеността си Премянов.

Той е на мнение, че бюджетните дялове на общините трябва да се преподреждат според реалните приоритети. Може би някъде се допуска повишен субективизъм, допусна бившият председател на БСП и добави, че българите не може да се делят на гербаджии, бесепари и всички останали.