България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опасна мода: Деца рискуват живота си за перфектната снимка. Чия е отговорността?

13-годишно момче и 7-годишно момиче са настанени в пловдивската болница "Св. Георги" с тежки изгаряния по телата вследствие от волтова дъга

03.08.2018 | 08:57 Редактор: Василена Василева
Опасна мода: Деца рискуват живота си за перфектната снимка. Чия е отговорността?

Две деца - момче на 13 години и момиче на 7 са настанени в пловдивската болница "Св. Георги" с тежки изгаряния по телата вследствие от волтова дъга. Те са с опасност за живота. 

13-годишното момче е с 55% дълбоко шоково изгаряне. То се качило на покрива на товарен вагон, образувала се е волтова дъга и при контакт с тялото детето е получило тежките наранявания. 7-годишното момиченце пък е от близкото до Стара Загора село Змейово. То е ударено от волтова дъга преди няколко дни, когато се качило на метален стълб.

Данни сочат, че за последните две години шест деца са пострадали именно при подобни опити за опасни селфита. 

Премерен риск в името на атрактивната снимка или жажда за екстремно преживяване води малчуганите при предприемането на подобни рискове?

"Не родителите, не педагозите в училище, а мозъчното развитие е виновно за подобни инциденти. Всичко, което се случва в нашия организъм е предизвикано от ендокринни процеси, които са различни във всяка една възраст. Другият фактор е околната среда. Сред връстниците си децата реагират по различен начин", коментира в студиото на "България сутрин" психологът Ина Антонова.

Журналистът Лияна Панделиева пък е на мнение, че децата, които правят глупости са скучаещите деца. 

"Детето, чието време е уплътнено със занимания, които го карат да се чувства стойностно, няма да тръгне да прави нещо подобно", категорична бе тя.

Пред Bulgaria ON AIR световният шампион по паркур Делян Димитров коментира, че е добре малчуганите още от ранна детска възраст да бъдат насочвани към различни видове спортове. По този начин те ще бъдат сред по-големи от тях, от които ще могат да се учат. 

"Хубаво е да се занимават със спорт, който им харесва. А по този начин ще се намират и в защитена среда", допълни още той.

Вижте повече във видеото!