България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жега, а после студ – как да опазим здравето си от амплитудите?

Не бива да се излиза в часовете 11:30-15:30, припомни доц. Кирил Карамфилов

02.08.2018 | 08:22 Редактор: Иван Берберов
Жега, а после студ – как да опазим здравето си от амплитудите?

Привичките на времето оказват влияние не само върху околната среда, но и върху нас. Жегите често могат да доведат от здравословни проблеми или не дай си Боже смърт. Как да се предпазим от големите температурни амплитуди?

"Всички хронично болни страдат и трябва да внимават в такива моменти. Не бива да се излиза в най-горещите части от деня - 11:30 до 15:30 ч. Трябва да се пие повече вода, да сме в удобни дрехи и диетата ни да не е съставена от тежки храни", отбеляза началникът на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница  доц. Кирил Карамфилов. 

Той посочи, че не е препоръчително помещенията с климатици да са с повече от 10 градуса разлика с външните условия.

"За да използваме максимално дълго време сърцето си по най-добрия начин, ние трябва да имаме добра двигателна активност. Трябва да се следят и нивата на стрес. Позитивно мислещите хора живеят по-дълго", подчерта медикът в "България сутрин".

Според доц. Карамфилов последните години се забелязва подмладяване на сърдечносъдовите заболявания. "Вече има пациенти на много ранна възраст със сърдечни проблеми. На първо място бих изтъкнал вманиачените по перфектното тяло", добави още гостът пред Bulgaria ON AIR.