България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Горивата скачат, дъждовете не спират... Ще се вдигне ли цената на хляба?

Увеличението на тока и природния газ е от твърде скоро и към момента няма причина това да се случи, категорични са експерти
Публикувана: От:

Поскъпването на цената на природния газ и на течните горива, както и непрекъснатите дъждове за част от производителите водят до поскъпване на хляба. 

Още по темата

 

Според експерти от бранша обаче към този момент няма основателна причина цената на насъщния да се вдигне, тъй като увеличението на тока и природния газ е от твърде скоро и производителите все още не са платили сметките, за да разберат как новите цени влияят на приготвянето на хляба. А поскъпването му в различни региони на страната най-вероятно е опит на търговци да тестват пазара.

"Хлябът е много конкурентна стока, би било трудно някой да промени цената му. Увеличението на енергоизточниците пък все още е малко, коментира в студиото на "България сутрин" изпълнитeлният диpeĸтop нa асоциация "Aĸтивни пoтpeбитeли" Бoгoмил Hиĸoлoв.

Той уточни още, че през есента обаче се очаква ново поскъпване на електроенергията и нещата могат да се променят. 

"Ако има някакви притеснения за скок в цената на хляба, те са по-скоро за зимата", подчерта Богомил Николов.

В студиото на Златимир Йочев изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева пък увери, че доколкото зърното и цената на брашното участват в себестойността и ценообразуването на хляба, драстични повишения в борсовата цена на пшеницата не се очакват.

"Tази година цените в началото на жътвата стартираха с около 10% повишение, но въпреки всичко България не е фактор и не може да влияе на борсовите пазари, особено в нашия регион, в който големи производители са Украйна и Русия", допълни тя.

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 0 )