България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пиеса на тайните: НБУ в търсене на талантливи драматурзи

Всичко за университетския конкурс от преподавателите Снежина Петрова и Георги Гочев

28.06.2018 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Пиеса на тайните: НБУ в търсене на талантливи драматурзи

Мъдрите хора казват, че всеки човек е хранилище на тайни, а най-добрият да запазите своята тайна е да уважавате чуждите тайни. Именно тайната е основна тема на поредния конкурс за нова пиеса, организиран от Нов български университет (НБУ).

Това е единственият конкурс за нова българска пиеса. В него може да се включи всеки български гражданин, който е навършил 18 години. Важно условие е пиесата да не е публикувана. Няма изисквания за обема, а пиеси се приемат до края на годината. 

"Смисълът да подаваме тема е да очертаем по-широк хоризонт и да провокираме авторите да отиват по-далеч. С времето ще се научат как да се възползват максимално от това, че имат коридор, в който да се упражняват", посочи актрисата и преподавател доц. Снежина Петрова пред Bulgaria ON AIR.

"Тайните са голяма обща тема, която може да повлече след себе си други общи теми. Целта е да се създаде работеща общност. Ще учредим драматургичен клуб, в който ще участват всички, които до този момент са станали част от конкурса", допълни филологът и преподавател в НБУ Георги Гочев.

Победителите ще получат първичен бонус от 3 хил. лева, възможността да доразвият текстовете си с драматург, както и правото на сценична реализация в театъра на Нов български университет.