България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Митове и истини за социалната система - в какво да вярваме?

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и икономистът Стоян Банчев с коментар в "България сутрин"

26.06.2018 | 08:41 Редактор: Лазарина Колчагова
Митове и истини за социалната система - в какво да вярваме?

Ново проучване показва, че измамите с фалшиви инвалидни пенсии са съвсем малко, а в същото време политическата реторика е довела до това, обществото да смята, че има много нарушения.

Данните сочат, че дялът на регистрираните злоупотреби със социални помощи и инвалидни пенсии в България е нищожен.  Авторът на проучването Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" бе категорична:

Благодарение на откровени манипулации на управляващите, както и на непознаващи социалната система управляващи се насади негативно мнение към цялата социална система. След като бъде издадено решението на ТЕЛК то задължително минава през тричленна комисия в НОИ. Тази комисия връща и обжалва съмнителни решения. Обществото смята, че има проблеми в социалната система и има злоупотреби. Благодарение на анализатори, които твърдят, че има социални помощи за безработни, каквито няма, се насади невярна обществена нагласа.

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" обясни, че НОИ е заинтересован да има контрол над решенията на ТЕЛК, защото именно той разпределя финансовите средства. 

"Имало цели села, в които деца имат сходно заболяване. Всеки може твърди каквото иска. Ако за това няма документи и доказателства, това са лъжи. Всички механизми и инструменти са в ръцете на правителството. Има данни за фалшиви инвалидни ТЕЛК решения, но хората, които са го направили плащат глоба и лихва. Системата работи. Празното говорене е лъжа", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR Григорова.

Икономистът Стоян Банчев контрира, че хората имат реална представа какво се случва в живота. Той даде пример с корупцията, която никъде не е документирана, но е факт. "Подобна е ситуацията с пенсията за инвалидност", допълни той. 

Банчев обърна внимание на широката дефиниция на човек, нуждаещ се от инвалидна пенсия и  какво точно представлява системата за хора, които имат нужда от нея. 

"Политика не се прави въз основа на усещания. Групата на майките с увреждания - тази група са едни от най-облагодетелстваните в момента. Исканията са им справедливи, но за да бъдат изпълними, трябва да се промени кардинално социалната система. Най-голямата социална помощ получават децата с увреждания. Те трябва да знаят, че това струва пари и именно това да искат от правителството", каза Ваня Григорова. 

Тя допълни, че дофинансирането може да стане с европеизиране на данъчната система, както и с "изсветляване" на сивата икономика. 

"500 000 души не са много. Българският народ е болен и изтощен от експлоатация и несигурност. Много хора не минават през ТЕЛК, защото са дискриминирани от работодателите. Уязвимите работници се ползват с по-голяма защита, но въпреки това ги уволняват", каза още тя в "България сутрин".

Григорова акцентира върху данните от проучването, потвърждаващи, че от произведени 1000 лв. се отделят 430 лв., от които 3 лв. са за групите на уязвимите граждани. Тя обобщи, че реториката на управляващите води до това хората да се демотивират да се осигуряват и да плащат данъци, както и че едно от решенията се корени в понижаването на дела на сивата икономика. 

Вижте целия разговор във видеото!