България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превозвачите протестират: Законопроект за частно министерство?

Те се притесняват от приватизация на бранша и са готови на по-мащабни демонстрации

25.06.2018 | 08:14 Редактор: Иван Берберов
Превозвачите протестират: Законопроект за частно министерство?

Автобусните превозвачи излизат на протест! Недоволството им е породено от отказа на управляващите да оттеглят законопроекта за Българската автомобилна камара. Протестът ще тръгне в 10 ч. днес от площад "Св. Александър Невски" в столицата.

"Законопроектът за българската автомобилна камара се изготвя на тъмно. Той не е съобразен с 90% от автобусните превозвачи. Частните фирми искат да контролират бранша. Ще стана така, че конкурентна фирма ще трябва да дава лиценз за работа на друга конкурентна фирма", подчерта Марио Богданов, представител на автобусните превозвачи. 

Протестиращите се заканиха за по-мащабни протести, ако този законопроект не бъде оттеглен. Дори заплашиха с показно изгаряне на автобуси на площада, предаде Михаела Карабельова. 

"Целта е да се обединим и да кажем, че държавата не ни помага. Ние се борим с цяла Европа. Ние няма да допуснем да се случи приватизация. Лицензите трябва да ги издава Министерството на транспорта. Трябва да има един национален компетентен орган, съставен от специалисти. Не трябва да бъде задължително членуването в Българската автомобилна камара", поясни Димитър Рашков, член на УС на Съюза за международните превозвачи.

В "България сутрин" той отбеляза, че Европа иска да извие ръцете на транспортния бранш у нас. "Готови сме на всякакъв диалог. 5-6 фирми са излезнали да протестират. Това дори не е представителна извадка. Повечето фирми подкрепят закона", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.