България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наука или бизнес? Замесиха шеф в БАН в скандал с психотестовете за шофьори

Държавата за пръв път ще има адекватни методи, посочи проф. Антоанета Христова

21.06.2018 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
Наука или бизнес? Замесиха шеф в БАН в скандал с психотестовете за шофьори

Скандалът с обществената поръчка за психотестовете за шофьори, която е на стойност 378 хил. лева и бе спечелена от Института за изследване на населението и човека при БАН, влиза в Народното събрание. БСП подготвя въпроси към министъра на транспорта Ивайло Московски и към шефа на МВР Валентин Радев относно експертизата.

Замесени в скандала се оказаха бившият народен представител Калина Крумова, която в момента е съветник на Валентин Радев и проф. Антоанета Христова - директор на Института за изследване на населението и човека.

"Няма абсолютно никакъв скандал. Всичко е манипулация. Естествено, че има обществена поръчка, на която сме се явили и всичко е перфектно отговарящо на критериите", настоя проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Член от Закона за администрацията посочва, че ръководители на държавни институции, създадени със закон, не могат да бъдат членове на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, на търговско дружество или кооперация.

"Ние не сме администрация. БАН не функционира по Закона за администрацията", уточни проф. Христова. Тя подчерта, че създадените през 1974 г. психологични методи, по които и до днес се прави подбор на професионалните шофьори, са некачествени, а процедурата била опорочена.

"Калина Крумова е изключително компетентна в сферата на законодателството. Тя ме провокира да подам документите. В момента държавата за пръв път ще има адекватни методи, с които професионалните шофьори ще бъдат оценявани и ще представим профил на рисковия шофьор, така че да се промени нормативната уредба", обясни гостът в "България сутрин".

Проф. Антоанета Христова отбеляза, че интелигентността няма никаква връзка с поведението ни на пътя. Необходима беше тотална смяна на методиките, категорична е тя. На 9 юли ще се състои пресконференция, на която ще бъде обявено докъде е стигнало разработването на новия проект.