България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Необходимостта от НИМХ ще го спаси, категоричен е учен

Поради недостига на средства започнаха да напускат служители, изтъкна проф. Христо Брънзов
Публикувана: От:

Ръководството на Българската академия на науките обвини Националния институт по метеорология и хидрология в неверни твърдения. Според БАН на сайта на Института продължават да се разпространяват редица неверни твърдения.

Още по темата

 

"Ние се надявахме, че нашите искания ще намерят решение. Първо на ниво БАН, тъй като средствата за нас са там. Имаше срещи с ръководството на Академията и две срещи с министъра на образованието. Не ни достигат над милион лева, за да си свършим работата", отбеляза проф. Христо Брънзов от НИМХ. 

С решение на директорите на НИМХ е направена оценка на риска, така че да не прекъсва работата на Института, поясни Брънзов в "България сутрин".

"Ще успеем да издържим половин година. Издържахме европредседателството, но повече не", допълни ученият.

По отчет субсидията за тази година на НИМХ е нараснала с 13%. Според госта това е средна форма на манипулация. "Никой не казва кое в сайта ни е невярно. Средното увеличение на субсидията на БАН е 25%, а ние получаваме 13%", разясни проф. Брънзов. 

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че поради малкото средства, с които разполага Институтът, работещите там започнали да напускат. 

"Няма средства да задържим кадрите. Това са хора, които са обучавани години наред. Само с апаратура не става – трябват и хора. Необходимостта от работата на НИМХ ще го спаси", заключи проф. Христо Брънзов. 

Коментари ( 0 )