България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"89 пътя на миграцията" разказва за живота на българите, напуснали родината ни

Нетрадиционна фотопредметна изложба включва и историите на чужденци, избрали страната ни за свой втори дом

19.06.2018 | 09:45 Редактор: Василена Василева

Как изглежда животът на българите, избрали да напуснат страната след 1989 година? Нетрадиционна фотопредметна изложба представя различните нюанси, неподправените емоции и личните емигранстски истории в събитие, озаглавено "89 пътя на миграцията".

Вестници, писма, снимки, дрехи... Изложбата съдържа 89 предмета, принадлежащи на хора, които са емигрирали от България, а след това са се върнали в родината, както и вещи на чужденци, избрали страната ни за свой втори дом.

"Всеки един от предметите е придружен от много лична и автентична история, разказана от първо лице. Тя символизира пътя на хората, показва връзката между предмета и това, което им се е случило, което ги е накарало да потърсят друго място за живеене далеч от родния си дом", разказа пред Bulgaria ON AIR организаторът на фотоизложбата Димитър Димитров.

Въпреки че изложбата вече е към своя край, днес е нейната кулминация. В публична дискусия няколко от участниците ще разкажат за своя личен опит и за това какво се крие под названието "миграция". Разговорът ще протече под надслов "Многоликата миграция - истории, потенциал и страхове" и ще започне в 19.00 ч. в столичния Portrait. 

Изложбата и дискусията са част от международния проект Outcast Europe по програма "Европа за гражданите" 2014-2020. Проектът се реализира в България, Гърция, Македония, Сърбия, Чехия и Унгария, а финалът му предвижда международна изложба в Атина през септември 2018 година.

Вижте повече във видеото!