България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Инцидентът в "Крумово" доказал състоянието на армията ни...

Три са посоките пред държавата – ремонтиране, модернизация, превъоръжаване, заяви Ангел Найденов
Публикувана: От:

Два са основните фактори, които излизат на преден план като водещи за трагичния инцидент на авиобаза "Крумово", при който загинаха двама военни пилоти, а бордовият инженер пострада.

Още по темата

 

Техническата страна на причината изглежда най-основателната, а именно повреда в опашния винт, която е довела до рязкото падане на вертолета. Експертите са категорични, че годишните летателни часове на военните летци са крайно недостатъчни. 

"За съжаление трябваше да се стигне до този трагичен инцидент, за да се разбере какво означава констатацията и предупреждението, записани в годишните доклади за състоянието на отбраната и на въоръжените сили от поне 5 години. Става дума за констатацията, че българската армия изпълнява със затруднения своите задачи с риск за военнослужещите", подчерта бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Според госта, ако се осигуряват ресурсите, необходими за поддържането на техниката, то летенето не е опасно. "Неуместно е да говорим за ремонт на остаряла техника", отбеляза Найденов в "България сутрин".

Още по темата

 

Бившият военен министър посочи няколко посоки, в които държавата може да тръгне, за да подобри състоянието на армията. 

"Първата посока – ремонт на наличната техника, втората посока е модернизацията, третата посока – превъоръжаването, с което да преодолеем техническата пропаст между армията ни и партньорите ни в НАТО. Оптимист съм, че проектите за модернизация и превъоръжаване ще се случат, но съм скептичен, че до края на годината ще се сключи договор", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

 

Коментари ( 0 )