България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екологично и изгодно ли ще е да се отоплява София с изгаряне на отпадъци?

Калоян Паргов, Валя Чилова и Иван Велков сблъскаха позиции по темата

29.05.2018 | 08:43 Редактор: Ивайло Николов
Екологично и изгодно ли ще е да се отоплява София с изгаряне на отпадъци?

Вчера пред сградата на Столичната община се проведе протест на граждани, които са против изграждането на нова инсталация на площадката на ТЕЦ "София", която да използва технологията за изгаряне на битови отпадъци за отопление. Според Иван Велков от "Политическа група 5", който е заместник-председател на Столичния общински съвет, всяка технология, която изгаря отпадъци, няма как да бъде екологично перфектна.

"Ние се опитваме да решим един съществуващ проблем или даже два, пак с мерки и решения, които принадлежат на миналото", заяви той в студиото на "България сутрин". По думите на Велков това със сигурност не е най-доброто решение за града.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов дори открои и чисто икономически аргументи срещу изграждането на тази нова инсталация. По думите му Топлофикация "София" в този момент се намира в тежко финансово състояние, защото има огромни финансови задължения, които достигат около 700 милиона .

"Имитирането на такъв дълг, който ще го плаща Топлофикация, тоест софиянци, на стойност 64 милиона евро, допълнително ще утежни положението", каза лидерът на социалистите в СОС.

Общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пък беше категорична, че предложението за изграждането на тази инсталация към Топлофикация "София", в която да се горят битови отпадъци за отопление, е именно заради големите задължения на дружеството и нуждата от намаляване на разходите за природен газ.

"Тази инсталация ще ни даде възможност да консумираме с 10% по-малко природен газ годишно, което за целия период на оползотворяване на инсталацията е в рамките на 500 милиона. Инсталацията отделно има приходи - по 10 милиона на година, с тях тя ще може да изплаща този заем и ще могат да се спрат остарели мощности, които само замърсяват", заяви Чилова пред Bulgaria ON AIR.

От екологична гледна точка тя защити инсталацията с аргумент, че тази технология е абсолютно безопасна и се ползва в много градове в Европейския съюз.

Вижте видеото с цялата дискусия!


2
0 rate up comment rate down comment 0
Momtchil Iakimov
преди 5 години
Пак г-жа Чилова. 65 милиона куб.м. газ = 500 милиона лева икономия годишно? Стопанското мислене отсъства изцяло. Ще се "обновяват мощности" в Топлофикация? Как 4 пъти по-мощен котел на заварения ТЕЦ ще бъде разцепен, за да бъдат извадени 1/4 от него и заменени с новия ТЕЦ на ***? Естествено, че старата барака ще си остане същата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Momtchil Iakimov
преди 5 години
Г-жа Чилова представя невярна информация. Почти никъде в Европа не се гори РДФ гориво в центровете на градовете. Гори се последното сито от педантичните системи за разделно събиране, след филтриране на всичката пластмаса и др. опасни отпадъци.В Копенхаген заводът се строеше 6 години и се счупи малко след пускането му. Сега от 18 месеца не работи. Престанете да се хвалите с нещо неработещо.Калоян Паргов пък прави груба грешка да продължава да мисли в посока изгаряне, вместо рециклиране и компостиране. Рециклиране + компостиране = съвсем малко количество за горене, което може да се гори в близките Бели извор и Златна панега. Сигнализирай за неуместен коментар