България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Веганите набелязаха зоопарковете: Да бъдат затворени!

Исканията им са далеч от истината, заяви директорът на столичната зоологическа градина Добромир Бориславов
Публикувана: От:

Вегани излизат на протест в началото на юни с искане за затваряне на Софийската зоологическа градина. Според представители на Българския вегански съюз условията, в които са отглеждани животните, са мизерни. Веганите настояват животните да бъдат моментално освободени и пуснати в защитени паркове. 

Още по темата

 

"Искаме зоопаркът тотално да се затвори. Редица случаи има на избягали животни от зоопарка. Факт е, че животните страдат. Това не е безопасно място за животните. Те развиват зоокоза, болест, която променя поведението им. Образователният ефект не е факт, тъй като зоопаркът учи децата да виждат животните депресирани и затворени. Имаме технологии за холограми и добавени реалности – няма нужда да имаме животни в клетка", изтъкна лидерът на веганите Никола Донев. 

Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов категорично отрече твърденията на веганите и подчерта, че за 130 години история на парка, всички милиони посетители са учени на любов към природата и животните. 

"В момента в зоопарковете са останали много редки видове, които в природата почти ги няма. Позицията на веганите сочи за неразбиране на темата. Те могат ли да вземат отговорност за това, което искат? Животните в зоопарка живеят повече, отколкото в природата. Исканията им са далеч от истината. Абсолютно невярно е, че тук има некомпетентни хора. Дори ни търсят, ако става дума за проблем с екзотично животно", посочи Бориславов пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров. 

По думите на Донев протестът на веганите ще бъде на 10 юни в 12 часа пред главния вход на Софийския зоопарк.

Коментари ( 2 )
 • 2

  Ani Dimitrova

  25 май 2018 | 14:48

  Би било прекрасно ако уволните глупакът - автор на тази статия. Що за провокативно заглавие, изопачаващо един факт, зад който стои история с хубава и в реда на нещата цел. Към автора - уважавайте себе си и покажете наистина интелигентност, а не манипулативно мислене, желание за известност чрез провокация на хората и глупост.
 • 1

  Maya Lehrb

  25 май 2018 | 12:59

  Луд умора няма