България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещ:
Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Служители на НАП vs. ръководството, работело като "едноличен търговец"

Липсва диалог между синдикати и работодатели, посочи Николай Наков от КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Бурите в Националната агенция по приходите не стихват. Три седмици след акцията на прокуратурата, при която служители бяха арестувани и уличени в корупция, управляващите предприеха масови съкращения.

Още по темата

 

Ликвидирането на цяло звено, 256 служители на дирекция "Оперативни програми" от цялата страна, няма аналог в историята. А масовото освобождаване изкара работещите там на протест. Те поискаха оставката на шефа на НАП, както и на финансовия министър Владислав Горанов.

Още по темата

 

Николай Наков от КТ "Подкрепа", който е и един от организаторите на протеста, заяви, че ръководството на НАП работи като "едноличен търговец".

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че основният проблем е, че от доста време насам нямало почти никакъв диалог между синдикатите и работодателите. 

"Многократно сме изпращали писма до финансовия министър Владислав Горанов с искане за провеждане на среща и подписване на браншово споразумение за регулиране на тези отношения, заради които излязохме и на протест. Отговор обаче и до днес нямаме", каза Наков.

Преди няколко дни стана ясно, че ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – "Обслужване", "Събиране" и "Контрол". В зависимост от резултатите, щяла да бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция, се казва в съобщението. Целта на промените била ограничаване на корупцията и по-висока ефективност и контрол.

"В икономическия институт на БАН сме правили нееднократно разчети за движението на събираемостта на данъците. А числата за това, което не се досъбира бяха силно шокиращи - около 10% само от ДДС. Това означава, че НАП не си върши работата", подчерта в студиото на "България сутрин" икономистът проф. Гарабед Минасян.

Той коментира още, че ръководството на Агенцията не е в състояние да въведе ред в собствения си двор.  

И двамата гости в студиото на Златимир Йочев и Лора Инджова се обединиха около тезата, че борба с корупцията в НАП трябва да има. Но в никакъв случай не бива да се поставя под общ знаменател цяло звено.

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 0 )