България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Турция и ЕС щели да преговарят за пари и сигурност във Варна

Борисов отново в ролята на балансьор, коментират журналистите Валерия Велева и Валери Тодоров

26.03.2018 | 08:54 Редактор: Иван Берберов
Турция и ЕС щели да преговарят за пари и сигурност във Варна

Тази вечер резиденцията Евксиноград край Варна ще бъде място на изключително важна среща между ЕС и Турция. В тази среща ще участват висшите представители на Брюксел – Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Бойко Борисов, а от другата страна ще бъде турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Предстоящата среща във Варна се счита за най-важната от процеса на председателството на България на ЕС. Идеята на срещата е отношенията между страните от Запада и Турция да бъдат стоплени. 

Мерките за сигурност във Варна са засилени. Маршрутите, по които ще се движат гостите в Евксиноград, се пазят в тайна, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова. 

"Ердоган ще иска пари, визи и облекчени мита. Европа ще иска сигурност, а Борисов – стабилност. Ердоган ще иска да обвини Европа, че отглежда терористи срещу Турция. Тук Борисов ще трябва да използва качеството си да принизи тези остри противоречия", отбеляза в студиото на "България сутрин" журналистът Валерия Велева. 

По темата взе участие и журналистът Валери Тодоров. Според него чрез срещата България не бива да се превръща в проводник на новата турска политика.

"Турция е рисков партньор. Ролята на България е много трудна. Ердоган изглежда като рекетьор. Не бива да имаме прекалено много очаквания към тази двучасова среща във Варна. Тя вече има зададен дневен ред. Целта е да се води диалог", подчерта той.