България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандали и лавирането между тях… Това ли е политиката?

Третият мандат на Борисов е неговата лебедова песен, уточни проф. Георги Близнашки

14.03.2018 | 09:04 Редактор: Иван Берберов
Скандали и лавирането между тях… Това ли е политиката?

Редица скандали се сгромолясаха на плещите на управляващите от началото на 2018 г. Има ли реална възможност трусовете във властта и в управляващата коалиция да доведат до предсрочни избори и какво ни каза руският патриарх Кирил по време на визитата си у нас?

"Истината е, че третият мандат на Бойко Борисов е неговата лебедова песен. Той може да покаже най-доброто, на което е способен. Това е поради липса на силна опозиция. Съдбата му е щастлива. Дано това да е капитал за България. Премиерът управлява в трудна коалиция, но умело използва партньорите си, за да разтовари политическата тежест от себе си. Драмата в "Обединени патриоти" е видна", посочи бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки. 

Според него казусът с ЧЕЗ има потенциала да разклати стабилността на управляващите. "Ако бях на мястото на опозицията, бих свикал анкетна комисия. Опозицията трябва да си свърши работата, иначе това ще остане като поредния затрупан скандал", отбеляза гостът на "България сутрин". 

Все по-често общественият взор се обръща и към личността на президента. По думите на проф. Близнашки неговата роля не е да разплита злободневните проблеми в държавата, а да гледа към дългосрочните интереси на страната. 

"Патриарх Кирил е крупна фигура в руския политически живот. Той е визионер. Играе изключително важна роля. С идването си ни представи новото разбиране на Русия за събитията около Освобождението. Не бяхме подготвени докрай за срещата с патриарх Кирил", подчерта за финал бившият премиер пред Bulgaria ON AIR.