България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Жена иска да зачене от починалия си съпруг... държавата не разрешава!

Ася Йорданова е категорична, че законът е остарял и задължително трябва да се преразгледа
Публикувана: От:

Години наред Ася Йорданова и нейният съпруг се опитват да имат деца. В крайна сметка те решават да опитат инвитро процедура. Малко преди имплементирането на ембрионите обаче съпругът на Ася почива при трудова злополука. Тя обаче решава все пак да носи неговото бебе. Малко преди да се извърши процедурата се оказва, че тя не може да се осъществи, тъй като от клиниката заявяват, че генетичният материал на съпруга ѝ трябва да бъде унищожен.

Още по темата

 

Според Ася Йорданова този член от закона може да се интерпретира от хората както си искат и определено не е написан ясно.

"Моят съпруг почина на 13 юли миналата година. Аз все пак отидох в клиниката да продължа процедурата, но оттам ми отказаха. Получих документ, че неговият генетичен материал трябва да се унищожи. Аз съм борбен човек и ще доведа нещата докрай", категорична е г-жа Йорданова в "България сутрин".

По думите ѝ законът не е променян от 2007 г. и е крайно време той да се преразгледа и да се внесат промени.

Със спорния случай се ангажира и омбудсманът Мая Манолова, както и Министерството на здравеопазването, което от няколко години търси решение на сложния казус.

Специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова е на мнение, че промяната в закона, само заради казуса на Ася Йорданова, няма да бъде оправдана.

"Чисто житейски разбирам случая. Въпреки това няма други граждани, които да са заявили, че е нужна промяна на закона. Това, че наредбата не е променяна от 2007 г. не значи, че не работи добре. Казусът е единичен за България, но не и за света", уточни още адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея при промяна на дадената точка от закона може "да се отключи кутията на Пандора", а не се знае и дали обществото е готово за тази стъпка.

Вижте още по темата.

 

Коментари ( 0 )