България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-скъп ток за бизнеса не значи поскъпване на бита! Дали?

При нас няма енергиен пазар и няма как да се разнообрази, каза политологът доц. Мария Пиргова

07.02.2018 | 08:47 Редактор: Иван Берберов
По-скъп ток за бизнеса не значи поскъпване на бита! Дали?

Бизнесът е готов да се откаже от исканите оставки и от плануваните протести срещу цената на тока. До това решение се стигна след срещата на представителите на работодателските организации с премиера Бойко Борисов. 

Двете страни са постигнали консенсус по 4 точки. Ако до 2 седмици управляващите започнат да изпълняват поетите ангажименти, протестът насрочен за 28 този месец ще бъде отменен. Една от договорените реформи е да се позволи на повече производители на електроенергия да продават на пазара.  

"Цената на електроенергията е в регулаторен режим. Нищо не се е променило от толкова години. Рестрикцията по отношение на централите, които внасят електроенергия, е много силна. Битовите потребители не могат да пострадат от това увеличение. Но може да пострада бизнесът", уточни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

В студиото на "България сутрин" той добави, че новите играчи на пазара трябва да се адаптират към новите условия. Проблемът не е в борсата, а в това, че по-опитните играчи моментално се възползват от новия механизъм, уточни той.  

"Никак не е ясно какво следва след срещата на бизнеса с премиера. Това е болен въпрос за енергетиката. Не мисля, че той ще има решение в скоро време. Ако вземем 4-те обещания на правителството, не виждам кое могат да изпълнят в срок. Проблемът е, че при нас няма пазар и няма как да се разнообрази", поясни политологът от СУ "Св. Климент Охридски" доц. Мария Пиргова. 

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че протестният потенциал на обществото и бизнеса вероятно ще се покачи през идната есен, тъй като КЕВР навярно ще вдигнат цената на тока.

"Политически, проблемите в енергетиката стоят от години и нямат потенциал да настроят хората. Битовите цени ще се вдигнат, щом ще се вдигнат и индустриалните. Политическите протести се овладяват лесно, но икономическите далеч по-трудно", изтъкна доц. Пиргова.


1
0 rate up comment rate down comment 1
ангел марков
преди 6 години
В енергетиката не съществуват пазарни принципи и пазарни отношения. Те са ликвидирани с прехвърлената компетентност за изготвяне на подзаконовия нормативен административен акт "общи условия за продажба от КЕВР на търговските дружества в енергетиката (Д в. бр. 108/2001 год.). Компетентност не може да се прехвърля - чл. 2, ал. 2 от Закона за нормативните актове.. Компетентността за определяне/изготвяне и удостоверяване но общите условия с чл. 16.ал.1, т.6 от Закона за енергетиката е енергийната ефективност (Д. в. бр. 64/1999 г.) е дадена на държавния властови орган ДКЕР/ДКЕВР/КЕВР. "Народното" събрание, в нарушение на Конституцията, на чл. 2. ал. 2 от Закона за нормативните актове и на чл. 16, ал. 1, т. 6 прехвърля компетентността за изготвяне на общите условия от КЕВР на търговските дружества. С този акт "Народното" събрание ликвидира държавността, законността и пазарните принципи в енергетиката - бе дадено правото на търговските дружества да пишат законите (общите условия) за собствената си дейност. Така се установи тероризиране на населението от монополистите в енергетиката, а корупцията и беззаконието се превърнаха в официална държавна политика. Най-фрапиращия пример в това отношение е Топлофикация. С изготвените общи условия, Топлофикация си осигури статут на Държава в Държавата - всички виждаме как стотици хиляди граждани са осъдени от закононарушителя Топлофикация. Властта няма доблестта, морала и силата да признае грешката с прехвърлената компетентност ида възстанови държавността, законността и пазарните отношения в енергетиката, като възстанови компетентността на КЕВР да изготвя подзаконовия нормативен административен акт общи условия за продажба. Изготвени от КЕВР общите условия подлежат на съдебен контрол от ВАС, а изготвените от търговските дружества не подлежат на съдебен контрол от ВАС, изготвят се в противоречие със Закона за енергетиката и се прилагат със силата на закон, при което Закона за енергетиката е суспендиран/спряно е действието му още през 2001 год. с изготвянето на първите общи условия.. Така - има министерство на енергетиката, а няма действащ Закон за енергетиката, което стои в основата на хаоса и беззаконието. Няма пазар и пазарни отношения в енергетиката - всичко е проформа под диктата на енергийното лоби. Сигнализирай за неуместен коментар