България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Атакуваха ни 3 грипни щама! Има ли опасност от епидемия?

Маски, хигиенни кърпички, а болните да си стоят вкъщи, съветва д-р Тодор Кантарджиев
Публикувана: От:

Намираме се в сезона на гриповете, а пикът на заболели у нас се очаква в края на януари. След гриповете "Мичиган" и "Хонконг", в Русе регистрираха и заболял от грип с щам "Ямагата". 

"Всяка година има епидемия от грип - въпрсът е кога и кои щамове ще доминирам", посочи д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

 

Той цитира данни от Националната референтна лаборатори    я, от които става ясно, че  в последните 4 дни се наблюдава увеличаване на случаите. В някои области на страната нещата се доближават до епидемията, предупреди д-р Кантарджиев.

За него е притеснително положението в Пазарджик, където има над 200 болни от 10 хил. души население. Има доста случаи на заболели в Сливен и Благоевград, отбеляза гостът в "България сутрин".

Д-р Кантарджиев добави, че от голям областен град са изпратили 46 материала, но само 3 се оказват грип, а едно изследване струва около 100 лева, които излизат от бюджета. На 1000-1500 души един прави остро начало с дихателна недостатъчност, при един на 10 000 души се засяга централната нервна система, стана ясно още от думите му.

"Мерките да се взимат - маски, хигиенни кърпички и когато някой е болен, да си стои вкъщи, а другите да го избягваме", подчерта специалистът.

Той коментира и случаят с шестима пазарджиклии, които са зарезени с марсилска треска през декември миналата година: 

Марилската треска е заболяване, което ликвидирано у нас през 1968 г., но впоследствие се е върнала най-вече заради популацията на бездомните кучета. Лекува се успешно с антибиотици. Важното е да няма кучета, които не са третирани срещу кърлежи.

 

Коментари ( 0 )