България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. д-р Владов: Българската медицина може!

Според него родните пациенти имат голям достъп до определени специалисти, за разлика от тези в Западна Европа

11.01.2018 | 08:39 Редактор: Велислав Филипов
Проф. д-р Владов: Българската медицина може!

Вчера в "Пирогов" се проведе животоспасителна операция на 4-месечено момиченце, родило се с огромен тумор на черния дроб. Интервенцията е извършена от детския хирург д-р Цветко Георгиев от "Пирогов" и проф. д-р Никола Владов от ВМА.

По думите на проф. д-р Никола Владов, завеждащ на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, има операции, които оставят ярък спомен в съзнанието за цял живот, а тази на 4-месечното момиченце е точно такава. 

"Това е най-малкият ми пациент. Въпреки големината на тумора и крехката възраст, момиченцето ще има пълноценен живот и ще е едно здраво дете без никакви ограничения. Малчуганите са една изключително благодатна почва, защото те се възстановяват още на следващия ден", каза докторът в студиото на "България сутрин".

Според проф. Владов тази операция е един от многото признаци, че българската медицина е способна на сложни интервенции и въобще не трябва да бъде подценявана, защото има наистина утвърдени специалисти.

"Българската медицина може! Чернодробната хирургия не е проста наука и се прилага само на определени места. България седи много добре на картата, а и не мисля, че българските медици са по-малко способни от тези в Западна Европа. Имаме сериозни контакти с колеги от Франция, Испания, Румъния и други страни", уточни проф. Владов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че здравните емигранти съществуват не само в нашата страна. Въпреки това, доста често се случвало български пациенти, отишли да се лекуват в чужбина, да бъдат препращани към специалисти в родината.

"Българската здравна система има голямо предимство, а именно възможността за достъп до определени специалисти, защото в Западна Европа това е много ограничено", допълни проф. д-р Никола Владов.