България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Токът за бизнеса скача – поскъпват продукцията и битът

Цените са спекулативни, поддържа се изкуствен енергиен дефицит, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев

05.01.2018 | 08:25 Редактор: Иван Берберов
Токът за бизнеса скача – поскъпват продукцията и битът

Цената на тока за бизнеса скача с до 60%. Неминуемите последствия от това ще доведат до поскъпването на услугите, продуктите, както и на бита. 

"Ние не приемаме тези цени за референтни! Те не са пазарни, а са резултат от спекулации, защото няма адекватна причина за повишението. Ние сме уникални. Бизнесът има по-скъпа цена от населението. А навсякъде покупката на едро е по-евтина от тази на дребно", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Според него решението на проблема се крие в прилагането на 4 мерки: Да се увеличи предлагането, да се подобри регулирането, да се променят правилата за работа на борсата и Комисията за защита на конкуренцията да влезе адекватно в ролята си.

В студиото на "България сутрин" енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков поясни, че причината за скока на ел. енергията за бизнеса се дължи на 3 фактора.

"Първо, много от търговците са сключили договори с малките потребители без да имат подсигурена енергия. Второ, някои търговци търсят начин да компенсират загубите си. А третата причина е просто картел на търговците на ток", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Велев посочи, че КЕВР не са виновни за случващото се, защото имало изкуствено създаден дефицит в енергията. Председателят на УС на АИКБ уточни още, че се очакват протести и не е изключено да поискат оставката на министъра на енергетиката.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ангел марков
преди 6 години
Фундаменталния проблем в енергетиката е: ликвидирани са пазарните принципи и пазарните отношения в енергетиката, при което единствения лост за управление е цената.Закона за енергетиката урежда продажбата на енергийната продукция, чрез прилагане на императивната материалноправна норма продажба, в условията на свободен пазар, като движеща сила е търсенето и предлагането.Търговските дружества в енергетиката отказват да прилагат Закона за енергетиката и пазарните принципи, и пазарните условия, и да доказват прилагането им. Законодателя е предвидил Закона за енергетиката да се прилага чрез "Общи условия за продажба", които следва да се изготвят от държавния регулаторен орган ДКЕР/КВЕР(чл. 16, ал.1, т. 6 ЗЕЕЕ -Д. в. бр. 64/1999 г.)Търговските дружества отказват да прилагат закона и чрез корупционни схеми, придобиват правото да изготвят подзаконовия акт "общи условия за продажба. Така КЕВР се явява в подчинено положение на търговските дружества - те изготвят общите условия, които по същество представляват нов закон, а КЕВР ги одобрява.Изготвените от търговските дружества не притежават белезите на подзаконв акт: не са изготвени от компетентетн орган (КЕВР); не съдържат административноправни разпоредби; не са публикувани в Държавен вестник; не подлежат на съдебен контрол от ВАС.Така изготвените общи услови са едно правно нищо, но всички ги прилагат със силата на закон. С прилагането на общите условия Закона за енергетиката е суспендиран, спряно е действието му още през 2002 год - с одобряването от КЕВР на първите общи условия.с прилагането на общите условия в областта на енергетиката са ликвидирани: държавността; законността; пазарните принципи и пазарните отношения; нормите и нормативите, при което търговските дружества диктуват всичко в енергетиката, включително и цената.РЕШЕНИЕТО: възстановяване компетентността на КЕВР за изготвяне на общите условия (отнемане на незаконно дадената право на търговските дружества, които ги изготвят противоречие с Конституцията и Закона за енергетиката).Изготвените от КЕВР общи условия: изготвят се в съответствие с Конституцията и ЗЕ; притежават качеството подзаконов акт; съдържат административноправни разпоредби; подлежат на съдебен контрол от ВАС, публикуват се в Държавен вестник; установяват се държавност и законност; налични са пазарни принципи и пазарни отношения. Сигнализирай за неуместен коментар