България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Страната ни реализира едва половината от туристическия си потенциал

Благой Рагин и Румен Драганов за туризма у нас и фалиращите туроператори

21.12.2017 | 09:27 Редактор: Тодор Петров
Страната ни реализира едва половината от туристическия си потенциал

За 10 месеца имаме 8 млн. туристи, а до края на годината можем да ги направим 9-10 млн. Това е половината от това, което можем да реализираме, посочи пред Bulgaria ON AIR почетният председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

Според него над 20 общини имат желание да развиват зимен туризъм, а зимният турист харчел 3 пъти повече пари от летния такъв. 

"София има 20% ръст на туризма - пример, който се поема от Варна, Бургас и Пловдив", отбеляза Благой Рагин.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов поясни, че основният туристопоток се формира от местното население и вътрешните пътувания. 

"В годишен план имаме около 17 млн. пътувания в страната и 5 млн. излизания", посочи той в "България сутрин".

Той определи като "притеснително и голямо разочарование за туризма" поредното фалиране на туроператор. Дни преди коледните празници фирмата провали екскурзиите на стотици клиенти, а нейният собственик все още не е издирен.

Според Румен Драганов европейска директива казва, че правителството трябва да създаде достатъчна гаранция у пътуващите, че техните пари ще бъдат върнати. 

"Ако има някой виновен, това е Министерството на туризма", настоя той и добави, че ведомството е трябвало да създаде достатъчна гаранция, ако туроператор изпадне в несъстоятелност, а още днес парите да бъдат върнати. Също така да бъде създаден център за информация и да бъдат платени моралните щети на засегнатите.

Вчера депутатите решиха да бъде отложен с една година новият режим за концесии на плажовете, който ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това възмути вицепремиера Валери Симеонов, който написа във Facebook "Пак ни извъртяха!"

"Това е поредно доказателство за това какви удари търпи туризмът от корупция на висше ниво", каза от своя страна Румен Драганов.

Той е на мнение, че решенията в тази насока водят до загуба на конкурентоспособност и има редица концесии на безценица.