България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

6 столични квартала скачат на протест срещу мръсния въздух!

Демонстрациите може да се насочат и срещу софийските гета, където масово се горят гуми, кабели и дрехи

19.12.2017 | 07:42 Редактор: Иван Берберов
6 столични квартала скачат на протест срещу мръсния въздух!

Недоволството от мръсния въздух в столицата изкарва тази вечер в 19:00 ч. кварталите "Красна поляна", "Оборище", "Овча купел", "Западен парк", "Младост" и "Дружба" на протест. 

Гражданите ще изискват от Столичната община поставянето на повече измервателни станции за съдържанието на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха. За всеки от кварталите е определено различно място на протест, но ще се случват паралелно. 

Основната цел е да покажат, че мръсният въздух не е проблем само на центъра на столицата, а на всички квартали.

Пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров протестиращите предложиха няколко начина за подобряване на качеството на въздуха в столицата:

Да се използва повече градският транспорт, като се намали драстично цената на билета. Да се обявяват дни на безплатен градски транспорт, ако нивата на замърсяване са високи. Да се отпускат помощи за ток и газ, но не за твърди горива. Мобилните станции за измерване на чистотата на въздуха да се поставят на адекватни места. Повече залесяване и по-малко застрояване!

Не е изключено недоволството от отровния въздух да прерасне и в протест срещу гетата в София и по-специално "Виетнамските общежития", където масово се изгарят гуми, кабели и дрехи.