България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Приказка-игра с мисия" образова малки деца в САЩ

Писателят Никола Райков сподели, че най-голямата награда за неговия труд са реакциите на малчуганите при срещата им с произведението

15.12.2017 | 10:05 Редактор: Велислав Филипов

Голяма американска компания е избрала книгата "Приказка-игра с мисия: Голямото приключение на малкото таласъмче" на писателя Никола Райков, за да развива въображението и да обучава своите ученици, имащи затруднения с четенето.

Една книга-игра много повече ангажира децата, които срещат затруднения при четенето, тъй като го прави неразделна част от самото произведение и малчуганът е нетърпелив да разбере какво се случва нататък. Това сподели авторът на книгата-игра Никола Райков в студиото на "България сутрин"

По думите на писателя след големия успех на книгите в България е била потърсена реализация в чужбина. Така произведенията били преведени на различни езици - английски, руски, италиански, латвийски, испански и каталонски, а освен това са се направили и мобилни варианти за различните устройства.

"С мен се свърза дама от въпросната компания в САЩ, която поиска среща по Skype. Тя ми каза, че от няколко месеца работят с книгата и са много доволни. Оттам разбрах за успеха на книгата извън България", отбеляза Райков пред Bulgaria ON AIR.

Според него САЩ, заедно с Англия и България са страните, в които книгите-игри са най-популярни. Те са насочени обикновено към юношите, а малко след пика им са се появили и варианти за възрастни, но никой не се сетил тези произведения да се обърнат и към по-малките деца.

"Моето дете е вдъхновител за първата книга, но после самите реакции на малчуганите се превръщат в допълнителен мотиватор. Има няколко основни неща, които произведението развива - осъзнаването на отговорността на личния избор, фантазията, а също така подобряват връзката между родител и дете", коментира още писателят.

Никола Райков сподели, че начина на приемането на "Приказка-игра с мисия: Голямото приключение на малкото таласъмче" от страна на децата е най-голямата награда. 

Илюстрациите на първата и втора книга са правени от различни художници, а за третата съдейства Мая Бочева.