България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йончева към Симеонов: Абсурдни обвинения! Оградата не изпълнява функцията си

В България истината няма никакво значение, настоя депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR

22.11.2017 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Йончева към Симеонов: Абсурдни обвинения! Оградата не изпълнява функцията си

Депутатът от БСП и автор на филма "Граница" Елена Йончева категорично отрече обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че е провалила акция по залавянето на мигранти на границата с Турция.

"Обвинението е абсурдно, защото в продължение на повече от 25 минути не можеха да установят точно къде се намираме, а ние бяхме близо до "Капитан Андреево" - отсечка, която много активно се използва от бежанците", обясни тя в студиото на "България сутрин".

Във филма тя дава пример с гръцката ограда, която струва 250 евро на метър, а всеки гражданин е можел да се запознае с разходите и да види предварително как ще изглежда съоръжението.

"Симеонов да отговори къде са отишли средствата за оградата, защо тя не изпълнява своята функция", настоя Йончева.

Тя бе категорична пред Bulgaria ON AIR, че българската ограда е в пъти по-скъпа и в пъти по-малко ефективна от гръцката. На свой ред Йончева попита дали "Гранична полиция" участва в бежанските канали, както по думите ѝ твърди и" БиБиСи".

"Премиерът трябва да отговори на това. Не знам защо Симеонов непрекъснато застават пред преградното съоръжение. Цветанов благодари за този филм, за изнесените факти и каза, че голяма част са известни на съответните служби", каза още Елена Йончева.

Депутатът от БСП отбеляза, че филмът е част от инструментите, с които опозицията разполага, за да потърси отговори от властта какво се случва. Вече се води разследване от ДАНС и Прокуратурата, а Йончева се надява, че ще има политическа воля, за да може корупциионната практика с оградата да излезе на бял свят.

"Притеснява ме, че в България истината няма никакво значение. Това не е скандал, това е гавра, престъпление! Даже няма опит за отговор от страна на правителството", твърди тя и се закани, че ще предостави филма на посланиците на ЕС, които са на визита в България.

Йончева отговори на още едно обвинение на Валери Симеонов, а именно, че уволнен граничен полицай на име Христо Капсъзов, я е возил по границата.

"Всички тези неща не са истина, на мен са ми помагали повече хора. Настоящи служители на "Гранична полиция" не са ми помагали. Този човек също ми е помагал, но той никога не е бил уволняван от "Гранична полиция", обясни тя.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Stanislav_Dimitrov
преди 6 години
Ами, очевидно е, че така няма да стане. Трябва да вдигнат заплатите на граничните полицаи, иначе ще има корупция. Това е ясно. Не може да се чака границата ни да се пази от доброволни граждански патрули, зарязали семействата си и отишли на границата от собствено желание. Освен това- нали великата Бакърджиева се обяви против тях. С приказки нещата трудно се оправят- трява действия. Много се говори в нашата страна и малко се прави. Сигнализирай за неуместен коментар