България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смяната на часа - архаична, вредна и ненужна мярка

Необходима ни е поне седмица, за да се настроим към новото време, твърдят експерти

27.10.2017 | 07:28 Редактор: Тодор Петров
Смяната на часа - архаична, вредна и ненужна мярка

В събота срещу неделя връщаме стрелките на часовника с час назад. Според PR-а на Българската стопанска камара Ани Алашка подобна смяна е абсолютно необяснима и необоснована. 

"Два пъти годишно ни причиняват излишно въртене на стрелките и биологичния часовник. Ако е имало положителни ефекти от нея (бел. ред. - смяната на часа), то те са били преди 100 години. Струва ми се неясен енергийният ефект, по-скоро дори има ръст на потреблението на електроенергия. Тази мярка е много архаична и ненужна", настоя Алашка в "България сутрин".

По думите ѝ пролетната смяна на часа е много неприятна за организама, тъй като съвпада с пролетната умора. Тя подчерта, че не сме поемали ангажимент към ЕК да си сменяме времето и нямаме задължение да правим това нещо.

"За тази смяна не вярвам някой да се сърди, защото ще спим повече", посочи на шега експертът по медицина на съня д-р Красимир Ранков. Той отбеляза, че това е промяна само с един час и има излишно драматизиране около нея

По негово мнение ни трябва около седмица, за да се настроим за новия час. През тази седмица той предлага да има повече физическа активност в ежедневието ни. Хубаво е да легнем малко по-изморени и да не правим следобедни дрямки.

"Най-много от това губят режимлиите. Хората, които са представители на свободни професии, за тях няма кой знае какво значение", каза още д-р Ранков в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Адаптационните седмици имат и икономически измерители - особено за хора, които са на поточни линии. Ако човек е недоспал и с неравновесна психика, това няма как да не се отрази на неговата производителност", заключи Ани Алашка.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Kireza Stiryanov
преди 6 години
ИЗВОДИТЕ НА АВТОРА СА АБСОЛЮТНО ВЕРНИ,НО ИМА ОЩЕ ЕДНА ПРИЧИНА....ЩЕ СЕ ГМУРНА МАЛКО В КОНСПИРОЛОГИЯТА - КОЙ ГО ВЪВЕЖДА ТОЗИ РЕЖИМ?ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!А АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА ВЪЗГЛАВЯВА/ЗА СЕГА/ СВЕТОВНОТО МАСОНСКО ПРАВИТЕЛСТВО!ЦЕЛ НА ЗАНЯТИЕТО?ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДОКТРИНАТА "ЗЛАТЕН МИЛИАРД" - Т.Э. УНИЩОЖАВАНЕ НА ИЗЛИШНИТЕ ХОРА НА ЗЕМЯТА.....А СМЯНАТА НА ВРЕМЕТО ПРЕДИЗВИКВА ИНФАРКТИ,ИНСУЛТИ И СТРЕС НА ЦЕЛИЯТ ОРГАНИЗЪМ,А ТОВА ВОДИ И ДО РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!!!ДАЖЕ И НА НЕРЕЖИМНИЦИТЕ СЕ ОТРАЗЯВА АБСОЛЮТНО НЕБЛАГОПРИЯТНО!!! Сигнализирай за неуместен коментар