България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всяко орязване на социални права у нас води до сътресение, увери Хасан Адемов

В ефира на Bulgaria ON AIR той коментира спорния казус за фалшивите болнични

25.10.2017 | 09:30 Редактор: Жанета Нейкова
Всяко орязване на социални права у нас води до сътресение, увери Хасан Адемов

Всяко орязване на социални права у нас води до сътресение и до неприемане на бюджета за държавно обществено осигуряване, както стана в случая при вчерашното заседание на кабинета. Това заяви в "България сутрин" председателят на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Гостът на телевизията коментира казуса с "фалшивите болнични", като бе категоричен, че трябва да бъде извървян административният път на наказателните процедури преди да се стигне до "орязване на права".

Правителството вчера даде заден ход на спорната идея първите три дни от болничните да се изплащат само 50% от осигурителния доход, а не 70%, както е в момента.

Целта на мярката, заложена в бюджета за общественото осигуряване за следващата година, е да се ограничат фалшивите болнични.

Държавата обаче ще направи последен опит да се справи с тях чрез контрол, а не с рестрикции, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди заседанието на правителството вчера. 

По думите на Адемов и сега има лекарски комисии, и сега в закона за здравето има ангажимент работодателите да проверяват спазват ли служителите своя отпуск по болест според предписанията на лекаря. 

"Ако работодателите са заинтересовани да проверяват, те трябва да имат административен капацитет за това. И, ако се установят нарушения, служителят трябва да си понесе своето наказание по съответния наказателен ред", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Цялата дискусия вижте във видеото.