България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

PR от БАН пред уволнение заради българското малцинство в Албания

Пред Bulgaria ON AIR Петър Кърджилов призна, че е получил ултиматум, защото уронил престижа на Академията

23.10.2017 | 08:31 Редактор: Василена Василева
PR от БАН пред уволнение заради българското малцинство в Албания

PR специалистът Петър Кърджилов, който разпространи съобщение до медиите, гласящо, че "не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите си за признаването на бългаското малцинство в Албания единствено на себе си и дори да не споменат за ключовият принос на БАН", е получил ултиматум да напусне по собствено желание или да бъде уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на институцията, съобщи той в студиото на "България сутрин". По-рано бе написал същото и в социалната мрежа Facebook.

"Нямам доказателства за този политически натиск, оказван върху мен, но се позовавам на думите на директора на ИЕФЕМ д-р Петко Христов, който ми съобщи това в телефонен разговор. Същото потвърди и моя колежка от ИЕФЕМ, която е чула за разговора между премиера Борисов и председателя на БАН от проф. Албена Георгиева на 16 октомври преди обед, която тогава заместваше доц. Христов като директор. Не искам да споменавам засега името на колежката ми, но тя ще свидетелства, ако премиерът и акад. Ревалски не признаят публично, че са имали такъв разговор. Смея да твърдя обаче, че чрез медийното съобщение, което изпратих не съм целял нито да обидя, нито да засегна някого. От професионална гледна точка то бе грешка, но това не означава, че заслужавам уволнение", отсече Кърджилов.

Във Facebook групата "Кой е БАН", която призовава "да се обединим всички учени, журналисти и граждани, които искаме да запазим честта и достойнството си, а не само столовете и хляба си", Петър Кърджилов заявава, че няма да напусне, защото не неговото съобщение, а последвалите опровержения на Академията и института "обиждат със сервилността към политиците, както моето, така и достойнството на цялата научната общност".

И твърди, че е бил информиран от началника си, че лично премиерът Борисов "искал обяснение" от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски по случая.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на ИЕФЕМ д-р Петко Христов се разграничи от позицията на Кърджилов и посочи, че медийната му изява, както и съобщението му, са негова самостоятелна акция, с която нито ИЕФЕМ, нито БАН имат нещо общо.

Петър Кърджилов смята, че съобщението му е било изтълкувано от някои медии манипулативно, но именно опроверженията са нанесли истински удар по престижа на БАН.

Вижте повече във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Константинъ Биковъ
преди 6 години
Изключително качествен и умен учен! Истината трябва да се каже! БАН ще изгуби много, ако прогонва кадърните и способните хора, работещи там. Сигнализирай за неуместен коментар