България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо бизнесът поиска оставката на Бисер Петков?

Мика Зайкова и Аркади Шарков коментираха пред Bulgaria ON AIR предложението на социалното министерство, което ядоса работодателите

19.10.2017 | 10:03 Редактор: Жанета Нейкова
Защо бизнесът поиска оставката на Бисер Петков?

Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. 

Искането идва след предложенията в проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за административно увеличение на минималния осигурителен доход от 3,9% и увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. през 2018 г.

Финансистът Мика Зайкова е удивена от това искане и в студиото на "България сутрин" заедно с икономиста от Експертен клуб за икономика и политика Аркади Шарков коментираха как ще повлияе предложението от страна на социалното министерство.

"В това правителство Бисер Петков е един от двамата компетентни министри. В мотивите към бюджета на НОИ за 2018 г. пише, че тази разработка е консултирана с министъра на финансите. Тоест, Петков не е единственият отговорен", увери Зайкова.

По думите й твърдението, че Петков не се е консултирал с работодателите не е вярно.

"Имаше покана към синдикати, работодатели и три пъти се правиха срещи, за да се договорят минималните осигурителни прагове. Нито един работодател на се яви", обясни финансистът.

Работодателите определят намеренията на Бисер Петков като противоречие с икономическата реалност в страната, както и с препоръките на Европейската комисия.

Аркади Шарков отговори на тази информация, като заяви, че такова драстично увеличение на минималната работна заплата би рефлектирала на пазара на труда.

"Единият от проблемите е, че между София и Видин, например, има голяма разлика в заплащането. Увеличението в столицата може да няма такъв ефект какъвто би имало във Видин. Там някой работник може да бъде уволнен, за да бъде качена заплатата на другите", разясни Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Според него ефектът, който синдикатите се опитват да постигнат, е насочен към най-уязвимите групи, които работят неквалифициран труд, студентите, хората, които тепърва навлизат в пазара на труда, но такава поставена "бариера" може да ги спре.