България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С какво се хранят децата ни в училище?

Снимка на безплатните закуски възроди дискусията доколко целесъобразно се изразходват държавните средства за здравословно хранене

17.10.2017 | 08:03 Редактор: Василена Василева
С какво се хранят децата ни в училище?

Приказката, че по-добре да не знаем с какво се храним, изглежда ще се окаже вярна. Какво се случва обаче, когато всъщност не знаем с какво се хранят децата ни в училище?

"Изчислено на база национални проучвания се оказва, че между 15 и 18% от първокласниците в страната ни са с наднормено тегло. Във втори клас броят при момиченцата нараства до 20%, а като общо за децата от 1 до 12 клас - 30%", посочи в студиото на "България сутрин" специалистът по хранене и диететика Стефка Петрова.

Снимка на безплатните закуски, предложени миналата седмица на учениците в едно българско училище, възроди отново дискусията за това, доколко целесъобразно се изразходват държавните средства за здравословно хранене на учениците в началния курс.

На кадрите се вижда, че закуските са само тестени, а част от тях - с видимо съмнително качество.

"Подобни храни изобщо не са включени в рецептурника за училищното хранене. Те са изключително неподходящи и нездравословни. Не е необходимо тестените изделия да бъдат изключвани изцяло от менюто, но една баничка със сирене и с малко мазнина може да бъде давана веднъж месечно. Това обаче няма нищо общо със сегашната ситуация", категорична бе Стефка Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR Велислава Каймаканова-Ножарова, която е родител, сподели че от години се бори с глутена и пшеницата. По думите ѝ именно консумацията на тези съставки са причината за увеличаващия се брой деца, заболели от дислексия.

"В училището на дъщеря ми беше решено да не се предлагат пакетирани храни за децата. По този начин те не се дразнят взаимно и свикнаха да ядат готвено, салати, плодове и други полезни храни", обясни тя.

Движението Food Revolution Bulgaria, на чиято Facebook страница бе публикуван фотоматериалът, е подело кампания "Знаем ли какво ядат децата ни в училище". Инициаторите призовават родители да изпращат снимки и от други училища, за да може темата да добие по-голям отзвук и да се формулират конкретни предложения за промяна.

"Oказа се, че много родители изобщо не знаят, че децата им консумират подобни закуски. Други пък ги харесват. Фондацията ни има за цел да привлече общественото внимание към този проблем и заедно с всички заинтересовани страни да търсим решение", посочи Наталия Александрова от фондация "За храната".

Тя допълни още, че ако делегираният бюджет, който получават общинските училища е проблемът, то трябва да има промяна.

"Убедена съм, че парите, които отиват за такъв тип закуски не са достатъчно. При едно по-добро планиране и оптимизиране на средствата могат да се постигнат много по-добри резултати", заяви Наталия Александрова.

Вижте целия разговор във видеото.