България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекарите от "Пирогов" атакували шефа си заради по-високи заплати

Това мнение защити бившият директор на болницата доц. д-р Спас Спасков пред Bulgaria ON AIR

26.09.2017 | 08:26 Редактор: Тодор Петров
Лекарите от

Медиците от "Пирогов" хвърлят обвинения върху директора с идеята, че тази атака ще доведе до промяна на механизма на заплащане. Това мнение изрази бившият директор на  "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков след декларацията до медиите, в която лекари обвиниха настоящия си шеф проф. Асен Балтов в злоупотреби.

"Направлението, в което се хвърлят обвиненията, са относително несериозни. Проблемът отново ще се върти около работните заплати. Борбата на тези хора е около заплатите, а не около начина на управление на болницата", категоричен бе гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Д-р Спасков е на мнение, че съществува сблъсък със Здравната каса, която лимитира възможностите за по-широка дейност, а оттам спадат приходите на болницата и няма възможност за увеличение на заплатите.

"Директорът беше назначен по времето на Илко Семерджиев и министър-председателя Огнян Герджиков, но самият конкурс бе проведен по-късно и той се утвърди на това място. Не мисля, че атаката е от политически партии", обясни доц. д-р Спас Спасков в "България сутрин"

"Основният проблем в Спешната помощ е броят на екипите. Надеждата е, че с минималното увеличение на заплатите ще се съберат достатъчен брой екипи. Този опит е леко неуспешен, защото заплатите на тези медици са недостатъчни, за да станат атрактивни", коментира още той.

Д-р Спасков коментира и проверката, която Министерството на здравеопазването ще извърши в Спешна помощ, "Пирогов" и "Александровска болница" след изпратено до министъра писмо от Евелина Добрева по повод смъртта на съпруга ѝ по-рано този месец.

"Министърът се самосезира и това е много добър знак, че на тези сигнали ще се обръща внимание. Ще трябва да изчакаме проверката и тогава ще бъдем абсолютно сигурни за ситуацията. Роднините на пострадалите винаги ще търсят начини да обвиняват някого", отбеляза той.