България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Безкрайната градина" на Галин Стоев го отвежда от театъра в киното

Тазгодишното издание на "Киномания" ще бъде открито с дебютния филм на режисьора

26.09.2017 | 10:40 Редактор: Жанета Нейкова

Тазгодишното издание на фестивала "Киномания" ще бъде открито на 16 ноември с дебютния филм на театралния режисьор Галин Стоев - "Безкрайната градина".

"Крехкият баланс, който се опитахме да построим, позволява на зрителя да види невидимото. Предизвикателството за мен и екипа бе как през призмата на една проста история да превърнем невидимия свят в осезаем, как той да слезе в материята и да бъде докоснат поне за малко", разказа за Bulgaria ON AIR режисьорът Галин Стоев.

Запитан защо точно сега е избрал да направи режисьорския си дебют в киното, Стоев отговори:

"Това е един много отлаган дебют. Винаги съм мечтал да правя кино, но ми се струваше толкова трудно, непосилно и сложно, че винаги го отлагах във времето", обясни той.

Стоев сподели как идеята за "Безкрайната градина" се заражда преди 7 години, когато решава да ползва като "отправна точка" материала на театралния текст "Приятно страшно".

Оттам идват вариантите или да се развие сценарий, или самостойна история, която би могла да бъде разказана като филм.

"Тъй като познавах материала на "Приятно страшно", имах самочувствието, че мога да се справя, без да си давам ясната сметка колко трудности ми предстоят, но имах добър екип зад себе си", отбеляза Галин Стоев.

При кастинга за актьорите, режисьорът не е търсил толкова отделните типажи, колкото "печелившата комбинация" между четиримата главни герои.

"Реших, че те трябва да са много млади, за да бъде преживяването много по-различно от театралната постановка. Като контрапункт избрах Никола Анастасов, който е възрастен и във филма прилича на същество, което е минало вече отвъд", разясни Стоев.

Повече по темата вижте във видеото.