България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отчаяна майка изостави бебето си... Психолог: Безпаричието води до крайни решения

Вчера до блок 20 в столичния "Младост" жена чува продължителен силен плач и открива 4-месечно бебе

31.07.2017 | 07:55 Редактор: Жанета Нейкова
Отчаяна майка изостави бебето си... Психолог: Безпаричието води до крайни решения

Когато чух за случая с изоставеното бебе в столичния квартал "Младост" първото, което ми дойде на ума бе приказката "Хензел и Гретел". Именно липсата на пари води до крайни решения, тъй като се влиза в конфликт с това, което желаем. Това обясни в "България сутрин" психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Вчера жена от блок 20 в "Младост" чува продължителен силен плач и открива изоставено бебе в детско столче, с бебешко шише с вода и детски храни. Тя подава сигнал на 112 и полицията стартира издирване на родителите, като по-късно открива майката. 

Жената е разказала пред властите, че е сама, болна и няма пари да се грижи за 4-месечното си дете. По-късно майката се разкая за постъпката си и каза, че си го иска обратно. 

Д-р Бакрачева отбеляза факта, че въпреки трудните условия, жената е полагала грижи за детето си и това показва нейната дилема, а не липсата на желание.

"В един момент натрупването на външни неща, които изкарват майката извън равновесие, водят до взимане на определени решения", констатира психологът и продължи, че крайната липса на доходи, по същия начин както глада, довежда до чувството за нестабилност.

По думите на експерта пред Bulgaria ON AIR е напълно нормално майка в тази ситуация да преминава едновременно през търсене на решение на по-добър вариант за бъдещето на детето си и желанието то да остане при нея. "Стресът и отчаянието водят до цялостната промяна както в хормоналния баланс, така и във взимането на решения. Емоционалният дисбаланс е достатъчен, за да се стигне до такава ситуация", категорична е д-р Бакрачева.

Психологът отбеляза, че гилдията е обезспокоена от липсата на сигурност и живеенето за мига в днешния начин на живот, в който хората отлагат във времето дългосрочните планове. 

"Вярата в това, че през каквито и трудности да преминат, единственото, което може да им бъде отнето са техните способности, е нещото, което трябва да движи семействата", заключи психологът.