България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се предпазим в сезона на ухапванията и ужилванията

Слънцето може да причини много кожни заболявания, предупреди алергологът д-р Мариана Мандажиева

04.07.2017 | 10:50 Редактор: Тодор Петров
Как да се предпазим в сезона на ухапванията и ужилванията

В минутите за здраве в "България сутрин" говорихме за лечението на възпаленията, предизвикани от ухапвания от комари и превенцията на слънчевите изгаряния. Алергологът д-р Мариана Мандажиева предупреди пред репортера на Bulgaria ON AIR Асен Манасиев, че сме в сезона на слънцето и инфекциите от ухапвания и ужилвания, затова трябва да сме внимателни.

"Ухапванията и ужилванията могат да предизвикат локални и тежки алергични реакции. Понякога след ухапване се образува стирилна пустула. Не се опитвайте да изцеждате мястото, защото може да се въведе по-голямо количество отрова. Необходимо е мястото на ухапване да се почисти със спирт или вода и сапун", посъветва д-р Мандажиева.

Тя добави, че не бива подобни ухапвания и ужилвания да се третират с билки. Според д-р Мандажиева препаратите срещу ухапвания и ужилвания не са вредни, но когато се използват много често, могат да причинят контактна алегрия. Затова не прекалявайте с предпазните средства срещу насекоми, подчерта тя.

"Слънцето може да причини много кожни заболявания. Може да бъде причина за тежки фтоконтактни алергии, които протичат в съчетание с външен агент. Много медикаменти, поставени локално или приети през устата, могат да причинят фотоконтактни дерматити", предупреди д-р Мандажиева в "България сутрин".

Тя добави, че не бива да се излагаме на слънце, след като веднъж вече сме получили алергична реакция. Излгането на слънце може да става в късните или сутрешните часове на деня. Задължително е и поставянето на слънцезащитен крем.