България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Граждански организации съдят Столична община заради мръсния въздух

Предприемачи създали устройство, което в реално време измерва стойностите на въздуха и колко замърсен е той

30.05.2017 | 08:04 Редактор: Жанета Нейкова
Граждански организации съдят Столична община заради мръсния въздух

Граждански организации съдят Столична община заради мръсния въздух. Пред репортер на Bulgaria ON AIR адвокат Димо Господинов, един от жалбоподавателите и адвокат по делото, заедно с Христо Илиев от "Спаси София" изразиха основните си искания, съдържащи се в съдебния иск.

"Искаме съдът да установи истината за мръсния въздух от 2015 година досега, имало ли е замърсяване. Искаме да се преустанови бездействието на Столична община и да се предприемат мерки, с които да се компенсира колективният интерес", каза адвокат Господинов.

Като други изисквания, които жалбоподавателите имат също е подобряване на градския транспорт, по-често миене на улиците, ограничаване на автомобилния трафик. Също така, съдът да вземе финалното решение дали Общината прави всичко възможно за справяне с мръсния въздух и, ако не - тя да бъде принудена да изпълнява задълженията си. 

Гости в студиото на "България сутрин" също коментираха темата и не само. Предприемачите Стефан Димитров и Николай Лучев са изобретили устройство, което измерва колко мръсен е въздухът в София. То може да бъде закупено и монтирано в офиса или дома, като се свърже към домашната мрежа. 

"Амбицията на Airbg.info е да се разпространи и в цялата страна. Това е една изцяло доброволна инициатива. До момента има изработени 65 устройства, до две седмици още 100 станции ще "светнат", а крайната цел са 500 бройки за цялата страна", каза Стефан Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Предприемачите информираха, че измервателното устройство има и мобилна версия, която може да бъде изтеглена на телефона и, докато се движиш, то измерва стойностите на въздуха там, където се намираш.