България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алек Попов: Будителите днес са обикновените хора

Винаги ще има хора, които ще различават добро от зло и няма да се страхуват да кажат истината, заяви писателят за "България сутрин"

01.11.2016 | 10:38 Редактор: Ирина Георгиева
Алек Попов: Будителите днес са обикновените хора

"Будителството, събуждането - не става с обаждане по телефона, някой да те събуди и просто да станеш. Това е дълъг процес, често пъти мъчителен и не е много приятно като събудиш, защото проглеждаш за разни неща и след това не може да се държиш по същия начин - трябва да направиш нещо, да вземеш някакви мерки, защото иначе се чувстваш още по-зле."

Това заяви писателят Алек Попов в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Ние празнуваме по безизразен, схематичен и лишен от съдържание начин точно тези празници, свързани с културата или с образованието, коментира Попов и даде пример с условията, в които работят служителите в "Народната библиотека".

"Наскоро ми се наложи да отида там, за да направя едни проучвания и какво да ви кажа ... една европейска държава не може да си го позволи. Така че както ще да си го приказват и както да си го честват, достатъчно е човек да отиде в тези институции, които въплъщават истинския дух на този празник и на идеята за будителство", препоръча той.

Живеем в един свят, който ще става все по-глобален, където образованието, технологиите и този капацитет играят огромна роля във формирането на богатството на едно общество, заяви Попов. Според него за едно общество сатирата и чувството за хумор са много важен признак, че то не е заспало.

Днес има будители и това най-вече са обикновени хора, които си изпълняват работата съвестно и с желание да допринесат с нещо, подчерта писателят. По думите му никога не трябва да забравяме, че тези хора, които честваме са едни хора, които са искали България да се движи напред - новатори, хора, които са искали България да бъде модерна, европейска, просперираща страна.

"Винаги ще има хора, които ще различават добро от зло и ще могат да казват истината, няма да се страхуват да я кажат и това е най-важното, а до някаква степен това е будителството. Такива писатели винаги ще има", заяви Попов.

Алек Попов сподели, че в момента пише втората част на "Сестри Палавееви".