България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йотова: Големият губещ тази сутрин е Великобритания

Британците са били подведени от популистки настроения, смята евродепутатът

24.06.2016 | 08:35 Редактор: Мария Аладжова
Йотова: Големият губещ тази сутрин е Великобритания

До последно се надявахме, че ще надделее разумът и мнозинството от гражданите на Великобритания ще предпочетат ЕС. Очевидно на този етап нещата не изглеждат така и независимо от това какви изводи трябва да си направи ЕС, тепърва трудностите предстоят най-вече за Великобритания.

Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR евродепутатът Илияна Йотова по горещата тема от последното денонощие, а именно - Brexit.

"Великобритания винаги е била с особен статут от самото начало", обърна внимание Йотова. Според нея проблемите за страната след излизането ѝ от алианса ще станат много повече, отколкото изгодите: "Тепърва ще започнат проблемите с финансите, с милионите работещи хора там и англичаните, които работят на територията на ЕС", посочи тя.

Евродепутатът беше категорична, че гражданите на Острова са били подведени от популистките настроения, които стават все по-активни сред европейските общности. Във Великобритания тези настроения са представени най-вече в лицето на лидера на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж.

В доводите си "за" излизане от ЕС Фараж нееднократно е посочвал, че в икономически план страната заплахата за страната идва най-вече от имигрантите от Източна Европа, в това число и от България. Именно това е единият от лостовете, който е повлиял на вота на британците, коментира Йотова.

"Има шанс да се реформира ЕС след този референдум, но големият губещ тази сутрин е Великобритания", заключи тя.

/Автор: Мария Аладжова/