България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Бойко Пенков: МЗ подкрепя общопрактикуващите лекари!

Вече има основен пакет, по който ще работят лекарите и касата, заяви той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

29.03.2016 | 09:21 Редактор: Мария Аладжова
Зам.-министър Бойко Пенков: МЗ подкрепя общопрактикуващите лекари!

Хората се страхуват от здравната карта и не знам защо, след като вътре ясно е казано, че ние като хора имаме нужда от такива и такива лекари и болници и от такава апаратура. Това е инструмент за планиране на географски принцип на потребности. 

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Пенков призна, че в системата има редица проблеми, поради тази причина правителството приело документ със здравни стратегии и твърдо е решило да изпълни целите, поставени вътре, увери той.

"Една от тях е да се подкрепи извънболничната помощ при общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничена помощ, което се случи", посочи той.

По думите му вече е приет основен пакет, по който ще работят лекарите и касата.

"Имаше решение на Конституционния съд, което отмени две решения в Закона за здравното осигуряване. Това ни накара в много спешен порядък да изработим нов закон, който днес вече е публикуван в Държавен вестник и е факт и е в сила", подчерта той. 

Паралелно с това правителството работило над проблема с недостиг на направлния:

"Знаете, че един от приоритетите са съдовите заболявания. В момента има предложение да се заплащат лекарствата на хора с хипертония на 100%, така че да имат достъп до лечение. Хората с хипертония имаха право на 4 прегледа, по време на преговорите два от тях бяха прехвърлени на кардиолог".

Що се отнася до спешната помощ, Пенков увери, че вече има приет план за действие по месеци. Процедурата по избиране на изпълнител вече е почти финализирана и се очаква целият план да бъде изпълнен в рамките на три години. 

За финал на разговора зам.-министърът на здравеопазването посочи, че от 2014 г. заплатите в сектора са се вдигнали с 30 на сто.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
office@panairenvestn
преди 8 години
Горкият, непрекъснато върти и суче, опитва се да замазва гафовете Сигнализирай за неуместен коментар