България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реформите в МВР: Малко пари, умишлено противопоставяне

Има резерви, но те са организационни, посочи пред Bulgaria ON AIR ген. Атанас Атанасов, депутат от РБ

01.03.2016 | 12:18 Редактор: Луиза Божинова
Реформите в МВР: Малко пари, умишлено противопоставяне

Парите за МВР са малко и се харчат нецелесъобразно. И това противопоставяне между различните категории служители вътре в МВР се прави умишлено, настоя в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ген. Атанас Атанасов, депутат от РБ и бивш шеф на Националната служба за сигурност. 

Във връзка с реформата в МВР, която предстои да бъде разгледана идните дни, Атанасов заяви, че по време на това правителство "постоянно се умува как да се намалят парите за силовото министерство". 

"И откъде ще дойдат икономиите - като вземем социалните придобивки на служителите на МВР. По този начин ги демотивираме и искаме да работят. Аз съм категорично против това. Считам, че не са много парите за системата за сигурност. Има много резерви, но те са по отношение на организацията на работа на системата. Тези хора, които и политически, и професионално управляват системата, тези неща не ги разбират", категоричен бе Атанасов.

"Извинявайте за тежките думи, но това е положението. За година и нещо те не осъзнаха как трябва да бъдат разположени силите и средствата с оглед на оперативната обстановка", категоричен бе депутатът.

"Не може в големите градове да има струпани полицейски сили, които никой не знае с какво се занимават,  а в същия момент в 7 малки населени места да има по един полицай", допълни Атанасов. 

Именно с това генералът обяснява битовата престъпност, ширеща се в по-малките населени места. 

“Има нужда от преразпределение на средствата, но не по този начин, категоричен е депутатът от БСП Иван Иванов. "Очевидно вътре в самата система има едно неравнопоставено положение между една категория служители и друга категория служители. Финансовият министър вместо да търси какво да отнеме от полицаите, да направи един сериозен одит на министерството, да види някой средства къде отиват и за какво се харчат", каза той.

Във връзка със сигурността по границата и двамата са категорични, че съоръжението, което се прави там трябва да бъде завършено в срок и да има дипломатически усилия, за да може Турция да не насочва насам потока от мигранти.

Още по темата вижте във видеото: