България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Р. Йорданов: За кратък период се случиха няколко тежки престъпления

Според него тревожното е, че старите неща в поведението на институциите продължават да битуват и през 2015г.-2016г.

11.01.2016 | 16:56 Редактор: Ирина Георгиева
Р. Йорданов: За кратък период се случиха няколко тежки престъпления

Още по темата

Не се възражда "ерата на знаковите убийства", а просто за съвсем кратък период се случиха няколко тежки престъпления. Това коментира криминалният психолог Росен Йорданов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него тревожното е, че старите неща в поведението на институциите продължават да битуват и през 2015г.-2016г.

"Най-вече в медийната среда. Не знам дали на публиката й е направило впечатление, че много подробно беше описано с какво е застреляна първата жертва или така нареченият ликвидатор на ВИС. Точно колко куршума и къде е прострелян. Много пъти съм казвал, че тази информация е ненужна за масовата публика и изключително много пречи на следствието. В България съдилищата и прокуратурата показват един непрофесионализъм." - обясни Йорданов. 

Дълго време не се бяха случвали подобни престъпления - имаше период на затишие, а след това банков обир съчетан с две убийства, които имат симптомите на някаква поръчка, добави Йорданов.

"Ако разглеждаме в два аспекта - организирана престъпност и битова, то вероятността за втората да се усложнява е неизбежна. По отношение на организираната престъпност там нещата вървят към подобряване на криминогенната обстановка, въпреки че има такива събития, защото никой не прави анализ на бялата, сивата и черната икономика. Ако направим анализ 1995г., 2000г., 2005г. ще видим къде е дялът на сивата икономика и организираната престъпност. В момента този дял намалява, както и мощността намалява." - добави ген. Румен Миланов.