България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Кънев: Еврофондовете да се насочват към малките общини

Според него един от най-важните въпроси е как да се разпредели ограниченият финансов ресурс за изграждане на инфраструктура

27.10.2015 | 11:19 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Кънев: Еврофондовете да се насочват към малките общини

Еврофондовете трябва да се насочват към малките общини, към които няма интерес от страна на частни инвеститори. Това коментира икономистът д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него един от най-важните въпроси е как да се разпредели ограниченият финансов ресурс за изграждане на инфраструктура.

"Той е три вида: еврофондове, национален бюджет и частна инвестиция. За съжаление при нас програмирането е такова, че обектите, които частично или изцяло могат да се изграждат от частни инвестиции са магистралите, големите пътища в София. Всичко, което може с трафик поне частично да върне инвестицията се изгражда чрез еврофондове и държавни фондове." - обясни д-р Кънев.

Има две различни визии какво представлява децентрализацията и доколко тя трябва да се случва, поясни икономистът. По думите му първата е тази на страни като Германия, където се изграждат все по-силни общини и регионални общности, което предполага по-голяма децентрализация на бюджета и възможност на тези общности и общини да събират данъци.

"Другата визия е, че тези общини и областни управи у нас нямат капацитет да свършат работа. Респективно имам предвид и малкия размер на държавата като цяло. Нужна е оптимизация, разходи и ефективност - това се занимава с държавата. Реално чрез субсидии, както е моделът от много време насам всъщност да се субсидират общините за тяхната дейност. Това поставя огромен проблем пред самата икономическа дейност на място, тъй като прави общините изключително зависими от централната власт. Колкото по-близо е една община до управляващите, толкова по-добър бенефициент на средства е. Има обаче много общини у нас, които не могат да създадат проекти." - поясни д-р Кънев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: